Konsumtionshetsen

"Vad ska ni köpa för MIO-checken?", eller vilken annan rabattcheck som råkar dyka upp i brevlådan. Den typen av inlägg dyker med jämna mellanrum upp i grupper på Facebook som har en inredningsinriktning. Snabbt kommer svar om än det ena, än det andra. Den som råkar svara att den inte ska handla något eftersom hen inte behöver något får direkt en idiotstämpel och blir upplyst, gärna av alla, om att den inte behöver bry sig om att kommentera. 

Jag skulle vilja påstå att i 99 fall av 100 så har rabattchecken ett krav för att få nyttjas. Oftast handlar det om att man måste handla för en viss summa innan rabatten dras, och ofta brukar man inte kunna nyttja den på redan nedsatta varor.
Grejen med rabattcheckarna som dimper ner i brevlådan eller mailboxen är att få oss att tro att vi sparar en massa pengar. Och visst gör vi väl det, om vi ändå hade tänkt köpa något. Men om vi ger oss iväg till butiken och köper något bara för att utnyttja rabatten har vi istället förlorat pengar som vi från början inte tänkte spendera.

Självklart kan man gå in i butiken och hitta något som man villhöver och köpa det, utan att inköpet var bestämt på förhand, och då såklart utnyttja en eventuell rabatt. Precis som när man går in på ICA och ser en vara som man då kommer på är slut hemma, och så köper man det fast att den inte står på listan. Det jag har svårt för är den där tvångstanken att man måste köpa för att man får rabatt.

Men det är såklart min åsikt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar