Framtidsplaner

Vi har spännande planer på gång, Håkan och jag. Vi vill, i liten skala, sälja äppelmust, lättöl, torkad svamp, torkad frukt, sylt och saft. Främst på marknader i närområdet tänker vi just nu. Inte för att tjäna några stora pengar, men för att nyttja de frukter och bär vi har på tomten och svampen som finns i skogen. Det skulle bli en hobbyverksamhet vid sidan av ordinarie jobb och föräldraledighet.

Den stora frågan, som ingen verkar kunna svara på, just nu är om det går att driva som hobbyverksamhet eller om vi måste starta enskild firma. Hur mycket vi än läser så känns det luddigt just när det gäller livsmedel som förädlats, dvs kokats till sylt eller torkats. Hade det varit primärprodukter, alltså färsk frukt eller svamp, hade det varit mycket enklare. Då hade det gått som hobbyverksamhet utan tvekan, förutsatt att vi inte tjänat mer än en viss summa på det.
Nu vill vi ju sylta, safta och musta och då är det inte längre primärproduktion. Samtidigt är det ju något vi kommer göra "vid sidan av" och inte ha som huvudinkomst. De vi pratat med ger olika besked om vi behöver starta ett företag eller inte. 

Är det någon som har koll och skulle kunna guida oss i rätt riktning?

Hur eller hur så gjorde vi igår första investeringen i form av en svamp- och frukttork. För några veckor sedan annonserades det om det i Lidl´s reklamblad. Vi pratade om att vi kanske skulle ha en , för privat bruk, men hade inga andra ärenden in till Eksjö då så det blev ingen tork. Men igår när vi handlade hade vi sån tur att de fortfarande hade några kvar.

2 kommentarer:

  1. Hej. Kolla in Bloggen Från Stockholm till vägens slut. Han syltar och saftar hemma i sitt hus.Han åker runt och säljer på marknader men han har nog firma. Han kan säkert svara på dina frågor. Lycka till. Gunilla

    SvaraRadera